HTML

SzívemcsücskeJapán

Ismét itt vagyok szívemcsücskeJapánban. Régi vágyam teljesült az EU jóvoltából. ETPs ösztöndíj, 9 hónap tanulás, küzdelem, kaland és vidámság. Szeretném megörökíteni. Íme hát egy darabka Japánból az én gyakran bepárásodó szemüvegemen keresztül...

Friss topikok

  • Huffnágel Pista: @Szivemjapan komment: Japánban már nem divat a pina - második, befejező rész klou.tt/3qyf6uj2170p (2015.03.11. 19:07) Félúton hazafelé...
  • Buku3: A fehér kimonó neve: 白無垢, vagyis shiro-muku. (2013.09.14. 00:01) Esküvő Japánban
  • totyii: a helytelensegert bocs (2010.02.27. 14:55) Szumó a színfalak mögött I.
  • Umi: "Rögtön útbaigazított minket, majd a tárgyra tért – are you married?" hát ezen jót nevettem XD no... (2010.01.23. 18:03) Buyou

Linkblog

2008.06.18. 17:54 Japanna

Ahova a király is, császár is...

Még mindig nincs időm alapos élménybeszámolót tartani, azonban utam során végre megtaláltam azt, amit régóta kerestem.
Így hát megkésve ugyan, de válaszolok arra kérdésre, ami a csodaszép piros vécépapucs kapcsán Noncsitól érkezett.

Hogy miért is kellene a vécében vécépapucs?






 

 

 

 

 

Őszintén bevallva, a csodavécék kapcsán fellángoló eufóriámban némileg alulinformáltam a japán vécékben egyelőre járatlan olvasóimat. Mert a fűtött ülőkés, zenélő, beszélő és még ki tudja mi mindenre képes vécék csupán újabb korunk szüleményei, a régebbi házakban lévő vagy hagyományos japán vécék még nem így néznek ki.
Hál Istennek a pályaudvarok és egyéb közintézmények lakberendezői már gondolnak a szegény külföldiekre, így az ide ellátogatókat többnyire nem éri kellemetlen meglepetés, mindig akad számukra legalább egy nyugati stílusú mellékhelyiség. De bőven akad még a hagyományos japán fajtából, amit - valami számomra megmagyarázhatatlan okból - a helyiek még mindig preferálnak.

Bár a köztisztasági dolgozók rendszeres és alapos munkát végeznek, eltartott egy darabig, míg nem épp célirányos jártomban-keltemben sikerült végre olyan fülkét találnom, mely tisztasági színvonalát tekintve megfelelt a blogom és jómagam igényeinek.

 
Ő lenne tehát az a bizonyos...   


















Hosszasan tanakodtam, hogy fogom elmagyarázni ezen csészécske helyes használatát, mivel kizárólag személyes tapasztalataimra támaszkodva fejlesztettem ki sajátos módszereimet, ami nálam a hosszúnadrág szárának alapos felhajtásával kezdődik.
Na nem, nem, - a félreértések elkerülése végett - a nadrágom szára csupán attól lenne nedves, ha elővigyázatlanságom okán érintkezésbe lépne a földbe süllyesztett fehér tartályt átlagosan 20-30 centiméteres körben keretező csempével. De ez nem szokott előfordulni. Ehhez azonban rutin kell...
Ahogy a pontos célzáshoz is - vonom le néha a következtetést a Sakura house közösen használt nyugati stílusú illemhelyiségében...


Gondolkoztam tehát a pontos magyarázaton, azonban a hétvégén az egyik nyugati turisták által gyakran látogatott kyotoi mosdóban végre megfelelő szemléltetőre akadtam.






















A könnyebb tanulmányozhatóság érdekében némileg felnagyított kivitelben is közkinccsé teszem:


sajnos egyelőre kizárólag angol nyelven...











de az ábra talán közérthető....

















Mindezek után talán nem szorul magyarázatra, miért is vezették be a régi japán otthonokban - a többnyire mezítláb közlekedő lakosok - a vécépapucs használatát.

A modern lakásokban erre már semmi szükség, a hagyomány azonban megmaradt, és felettébb kínos amikor az ehhez nem szokott külföldi, a  mellékhelyiséget elhagyva elfelejti visszacserélni a házipapucsot, s kicsoszog a vécé tapétájának színével harmonizáló, esetleg micimackós vagy kiskutyás mamuszkában.

Kíváncsi lennék, a modern nyugati vécék kifejlesztésénél vajon végeznek-e kényelmességet és funkcionális elemeket vizsgáló kísérleteket, van-e ideális testméretekkel rendelkező vagy esetleg némileg gömbölydedebb fogyasztók számára elkészített változat?
Ugyanígy szeretném tudni, voltak-e kísérletek a hagyományos japán vécék méretének kialakításakor, és az idők folyamán változtak-e ezek a méretek?
A nyugati és japán emberek lábformájának különbözősége miatt a hagyományos japán vécék használatában előnyt élveznek-e a helyi lakosok, és szerepet játszik-e a 80 éves japán korosztály fittségében az ilyen típusú vécék használatakor szerintem elengedhetetlenül fontos erős combizom mindennapi megmozgatása?

9 komment

Címkék: vécé vécépapucs


A bejegyzés trackback címe:

https://szivemcsucskejapan.blog.hu/api/trackback/id/tr67527622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Péter · http://www.cafeopen.eu 2008.06.19. 13:50:37

Mindenképpen ilyen wc-t akarok. Az olaszoknál is van padlóbasűllyesztett verzió, de nem ilyen designos. Csak rálépős. Egyszer álltam egy ilyenben egy kiadós megkönnyebbülés után és lehúztam a wc-t. Sajnos el volt dugulva.

Noncsi 2008.06.19. 15:33:04

Hihi.
Nem értem, mit vagytok megrökönyödve, tőlünk kicsit keletebbre talán még nem jártatok, én magam a Balkánon használtam a pottyintós WC-t, és az lényegében ugyanez, csak azok tisztaságban nem hasonlíthatók ahhoz, amit itt látunk... Bár pl. az éttermekben ott is tiszta volt. Én nagyon praktikusnak találtam, sőt, kényelmesnek is, tekintve, hogy az ember lánya amúgy sem ül rá idegen helyen a deszkára, és a sielő póz megtartása összehasonlíthatatlanul könnyebb, ha nem kell arra vigyázni, hogy valahogy mégis ne érjünk hozzá a WC egyetlen alkatrészéhez sem, és még kapaszkodó is van (arra persze azért felhívnám a figyelmet, hogy noha MINDEN általam ismert nő - akivel erről beszéltem - ugyanígy csinálja, mégsem jutott még soha senkinek eszébe, hogy a nők ezen létező igényét/szokását figyelembe vegyék a nyilvános WC-k megtervezésekor. Most nem megyek bele ennek hátterébe :))

Anita 2008.06.20. 11:29:41

Azért megnézném a kismamákat a 7 hónap utántól hogy férnek oda?! Én a jelenlegi méreteimből adódóan....:)

Csuri / Bariildi 2008.06.20. 22:08:00

Anna,
szuper vagy!!
A blogolást eccerűen neked találták ki.
Úgyhogy be is neveztelek a goldenblog verseny helyiérték kategóriájába :))))
Ha szoktad nézni a látogatottságot, akkor elvileg a zsűrizés egy hetében meg fog nőni.
Neked semmi tennivalód nincs, csak írjad, fényképezd (elképesztően gyönyörűeket raktál fel....!), élvezd, hogy mi is élvezhessük.
A japán WC-től kiakadtam, mert még most sem értem mérjóez?:
Persze az angol sem jó (nőknek), ahoghy itt ez előttem szólók már megjegyezték.
De nem ze a lényeg: kupáljál vsak minket Japánból, szumóból és a GÉSÁKRÓL is kérünkszépen egy posztot!!
Nagyon sok puszi!!!
Bariildi

Karikásostor · http://sirasok.blog.hu/ 2008.06.20. 22:09:22

:))) Nagyon jó! A részletes képes táblától kész lettem!

Noncsi 2008.06.23. 10:15:54

És a tájékoztató táblácska hibátlan és választékos angolságára is felhívnám a figyelmet! Nagyon impresszív, hogy stílszerű legyek.

Katacha · http://katahlkk11.spaces.live.com 2008.09.26. 19:36:23

En Tajvanon voltam egy evig cserediak, ott is csak ilyen "pottyantos" wecek leteztek. Eleinte gyuloltem oket, de aztan belattam, hogy higeniailag sokkal megfelelobb, nem kell semmi fertozestol tartanom. Raadasul a tajvaniak igen sokszor nem talalnak bele az angol wecebe, borzalmas allapotok uralkodnak neha...

BigPi 2009.01.01. 09:47:17

Már másoktól is hallottam arról, hogy japánban milyen típusú wc-ék vannak, de soha sem tudtam elképzelni. Pontosabban eltudtam, csak a fejemben nem, így nézet ki.
Mindig azok a pottyantosok jutottak eszembe, amiket régen különböző táborhelyek közelében lehetett találni kirándulások alkalmával. Amik nem voltak többek egy nehezen megcélozható lyuknál. Természetesen az embernek már, akkor összeszorult a gyomra mikor megközelítette.
süti beállítások módosítása